Mar
27
2009

Sfaturi de supravietuire in cazul unui cutremur

Ii multumesc doamnei/domnisoarei Alexandra (o cititoare a blogului) pentru mi-a usurat munca, trimitandu-mi urmatorul articol.

Sfaturi de supravietuire in cazul unui cutremur:

Extras din articolul lui Doug Copp despre “Triunghiul vietii”, editat de Larry Linn.’Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur”

DOUGG COPP sfatuieste:
1) Evitati sa va ascundeti sub obiecte, mobilier, masini cand cladirile se prabusesc (exista riscul sa se prabuseasca peste acele obiecte)
2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare
masura, dar care va lasa un gol langa el.

3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri intimpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate
prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale.
4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere,spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.
6) Toti care se pun sub usa de la o intrare cand cladirea se darama pot fi victime. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi,poti fi ranit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi ranit de intrarea usii.
7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, sa-ar putea prabusi mai tarziu,
cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.
Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat estimai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.
9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra 9poduri, tunele) cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce sa-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimit. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele.
10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.

Sper sa va fie de folos aceste sfaturi

6 Comentarii to “Sfaturi de supravietuire in cazul unui cutremur”

 1. as vrea si eu sa stiu daca in momentul in care se va afla sigur data ora sau ceva de genul acesta despre cutremur se va declara in direct la tv sau radio sau pe blog!multumesc!

  Admin:
  In primul rand pe blog

 2. multumim pt.informatii! se apropie…??? avem un eveniment premergator? sau se “stie” chiar data…multumesc

  Admin:
  Cu ziceau aia de la OTV : moartea unei personalitati marcante care v-a scoate lumea in strada. Eu unul sper sa nu fie cazul regretatului domn Dolanescu. Transmit pe aceasta cale condoleanta familiei Dolanescu. Sa-i fie tara usoara.

 3. domne avem copii si ne e frica pt ei mai ales ce sa ne facem daca ne ia pe nepregatite?

 4. la toate lumea ii e frica,si la mari si la mici…..
  totul depinde de Domnul Dumnezeu…..
  poate sa fie anuntat prin TV iar omul sa nu fie atent….
  dar multe feluri de animale dau semne/pasari,ciini,pisici,etc/

 5. http://stiri.rol.ro/content/view/139079/4/

 6. Viata este doar un fum.

Adauga un comentariu

This site is protected by WP-CopyRightPro