Mar
27
2009

Pregatirea pentru cutremur

Acelasi multumiri si pentru doamna/domnisoara Nathalia

Pregatirea pentru cutremur

Pregatirea pentru un cutremur cere timp si efort. Trebuie sa va pregatiti pentru ca dvs si familia dvs sa:
– evite ranirile si sa-i ajute pe ceilalti
– minimizeze efectul cutremurului asupra casei dvs
– supravietuieasca cel putin 72 de ore dupa un cutremur in casa sau la locul de munca fara ajutor din partea echipelor de urgenta

Ce este de facut inainte de un cutremur:
– pregatiti un plan de urgenta pentru familia si casa dvs
– daca locuiti singur pregatiti un plan de urgenta pentru dumneavoastra care sa aiba in vedere prietenii si vecinii
– invatati metode de prim ajutor medical, inclusiv resuscitare cardio-pulmonara
– aflati care sunt locurile cele mai sigure in casa dvs in caz de cutremur si exersati refugierea dvs in acele zone

Locuri sigure: sub mese sau birouri grele; pe holuri; in coltul camerelor; langa stalpii de rezistenta.

Locuri periculoase: langa ferestre sau oglinzi; langa obiecte grele ce ar putea sa cada; bucataria; usile, unde socul poate provoca usile sa va loveasca.

Sansele de supravietuire sunt mai mari daca va faceti un astfel de plan impreuna cu familia. Incepeti sa discutati de ce s-ar putea intampla si ce trebuie facut acasa, la scoala sau la locul de munca in caz de cutremur. Pregatiti o lista cu ceea ce trebuie sa faceti pentru a va pregati pentru o situatie de urgenta.

Pregatiti-va casa: mergeti prin casa si imaginati-va ce ar putea sa se intample in cazul unui cutremur violent.

– Invatati membrii familiei cum sa inchida conductele principale de apa si cum sa opreasca electricitatea.
– puneti etichete care sa arate pozitiile de Deschis / Inchis, Pornit / Oprit la conductele de apa, gaz, intrerupatoarele principale de electricitate.
– ancorati bine boilerele si orice alte aparate care prin cadere sau miscare ar putea rupe tevi de gaz sau apa.
– ancorati bine piesele grele de mobilier
– nu agatati tablouri sau oglinzi grele deasupra paturilor.

Alte provizii necesare:

– radio cu baterii AM/FM si baterii de rezerva (inlocuiti bateriile de rezerva la fiecare 12 luni)
– lumanari
– lanterne si baterii de rezerva (1 lanterna / persoana). Pastrati-le langa pat, in masina si la locul de munca (impreuna cu baterii de rezerva).
– ciocan, cuie, chibrite, sfoara, banda adeziva, pix, marker, carnetel, briceag, fluier (3 fluieraturi scurte este semnalul pentru ajutor)

Incaltamintea trebuie sa fie rezistenta la sticla sparta si moloz
Creati un plan de urgenta pentru familia dumneavoastra:

– asigurati-va ca fiecare membru al familiei stie ce sa faca acasa, la scoala sau daca seismul are loc cand membrii familiei sunt separati unul de celalalt.
– vorbiti cu un prieten din afara localitatii sa fie persoana de contact in cazul unui cutremur. Membrii familiei vor putea tine legatura telefonic cu acesta si vor putea comunica intre ei in acest fel in cazul in care sunt separati. De obicei in timpul / dupa un cutremur, legaturile telefonice interurbane sunt mai stabile decat cele locale.
– stabiliti un loc de intalnire in cazul in care v-ar fi imposibil sa ajungeti acasa.
Cum sa va protejati in timpul unui cutremur daca va aflati…

A. Intr-o cladire:
– Stati pe loc. Nu fugiti afara.
– Intrati sub o masa grea sau un birou sau orice alt obiect de mobilier de care va puteti tine. Daca sunteti pe un hol ghemuiti-va si proptiti-va de un perete de interior.
– Evitati usile. Din cauza miscarilor usile se pot tranti si pot sa va raneasca
– Protejati-va fata si capul
– plecati de langa ferestre, usi de sticla, oglinde, sobe, biblioteci, mobilier inalt
– daca sunteti intr-un scaun cu rotile blocati rotile si acoperiti-va capul si ceafa cu mainile
– nu folositi liftul. Daca va aflati intr-un lift in timp ce incepe un cutremur apasati butonul de oprire si apoi butonul celui mai apropiat etaj. Iesiti din lift cat de repede puteti.

B. Afara:
– stati pe loc. Incercati sa va duceti spre o zona mai sigura departe de ferestre, cladiri, stalpi de electricitate sau de telefon

C. Intr-un vehicul:
– Incercati sa trageti pe dreapta intr-un loc sigur. Nu blocati soseaua. Feriti-va de poduri, tunele si cladiri. Stati in vehicul.

D. Intr-un loc public aglomerat
– retrageti-va intr-un loc unde sa nu fie imbulzeala. Daca va aflati intr-un centru de magazine (Mall) intrati in cel mai apropiat magazin.

E. La scoala:
– Intrati sub banca si agatati-va de piciorul acesteia. Nu stati cu fata spre geam.

F. In autobuz:
Stati pe scaun pana la oprirea acestuia.

Dupa cutremur:
– verificati daca sunteti ranit sau daca sunt raniti in zona. Administrati primul ajutor.
– Nu folositi telefonul decat daca vreti sa anuntati o urgenta majora.
– imbracati-va in haine rezistente care sa va protejeze de moloz sau de geamuri sparte.
– verificati casa pentru a vedea daca are distrugeri. Daca dvs considerati ca locuinta nu este sigura, iesiti si nu mai intrati inauntru.
– nu aprindeti chibrite, nu folositi intrerupatoare pana cand nu va asigurati ca nu sunt scurgeri de gaze. Folositi lanterne si nu inchideti robinetele principale de la tevi decat daca sunt avarii la acestea.
– daca aveti apa la robinet imediat dupa cutremur, umpleti cu apa cada de baie si orice alte recipiente.
– Ascultati la radio anunturile oficiale.
– nu folositi vehiculul decat in caz de urgenta majora. Pastrati drumurile libere pentru ambulante si pompieri.
– daca sunteti in masina iar in jurul acesteia au cazut cabluri de electricitate de pe stalpi, nu coborati din masina. Asteptati sa fiti salvat.
– stati la 10 m distanta de cablurile cazute de pe stalpi.
– daca aveti animale de companie cautati-le si asigurati-va ca nu sunt ranite.

40 Comentarii to “Pregatirea pentru cutremur”

 1. eu stau la bloc etajul 4 -sunt din bacau -pictor aman si chiar nu stiu ce ar trebui sa fac ?daca puteti sa -mi dati un sfat ?va rog.

  Admin:
  Am mai dat sfaturi. Daca cititi toate comentarile o gasiti. In general sa gasiti un spatiu deschis sau sa va duceti la cineva care are casa.

 2. in olt cum se va simpti?pe ce data este cutremurul?

  Admin:
  Da.
  Se va publica data pe net

 3. Cum adica “Nimeni nu poate prevedea sau preveni un cutremur. Cand un cutremur are loc trebuie sa fiti pregatiti sa actionati imediat.”? Pai domnul Istrate poate face asta, sau cel putin asa se sustine. Eu il cred, dar nu mai veniti cu contradictii dastea, respectati-va cititorii. Ori e alba ori e neagra.

  Admin:
  Este un articol scris de Nathalia. O sa sterg incepul ca vad ca creaza confuzii. Multumesc pentru atentionare.

 4. un mic istoric al cutremurelor majore,cunoscute, din Romania:

  1. 8 octombrie 1620 – magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.
  2. 8 august 1681 (9 august 1679 ) -cutremur ce are loc in timpul domnitorului Şerban Cantacuzino. magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.
  3. 12 iunie 1701 – magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.
  4. 31 mai 1738 – in timpul domniei lui Constantin Mavrocordat …într-o însemnare grecească apare că a avut loc un „cutremur foarte cumplit” iar pe un ceaslov o altă însemnare menţionează că în 31 mai, la ora 3 dimineaţa pămîntul s-a cutremurat şi chiar „s-au despicat şi au eşit apă cu miros de iarbă de puşcă şi de pucioasă”…
  5. 6 aprilie 1790 – magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.

  6. 26 octombrie 1802 – ora 12:55, magnitudine 7,9 grade, adâncime 150 km -la Bucureşti, cutremurul a durat 2 minute şi jumătate iar cronicile si insemnarile Bisericii Ortodoxe precizeaza faptul ca “au cazut turnuri de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot” si ca in Bucuresti ” s-a rupt turnul cel inalt, Coltea, care era podoaba orasului, iar din casele boieresti si din cele de obste putine au scapat zdravene”…de asemenea o mare parte a caselor din Bucuresti, fiind de lemn, au ars.

  7. 5 martie 1812 – ora 2:30, magnitudine 6,5 grade, adâncime 130 km – nu am gasit informatii despre pagubele produse.

  8. 14 noiembrie 1829 – ora 3:40, magnitudine 7,3 grade, adâncime 150 km – a avut o durată de un minut şi, despre el, dascălul de la Batiştea scria „cu puţin lucru nu s-a potrivit cu cutremurul din leatul 1802 octombrie 14”.

  9. 23 ianuarie 1838 – ora 20:45, magnitudine 7,5 grade, adâncime 150 km – raporul întocmit de prefectul poliţiei arată că au fost 8 morţi, 14 răniţi, 36 case dărîmate în întregime şi multe cu stricăciuni serioase.

  10. 31 august 1894 – magnitudine 7,1 grade – la acest cutremur s-a remarcat prabusirea malurilor Prutului pe o lungime de peste 500 de metri in judetul Galati, precum si distrugerea mai multor case vechi de la periferia Bucurestiului.

  10. 6 octombrie 1908 – ora 23:40, magnitudine 7,1 grade, adâncime 125 km. – a fost un cutremur ce s-a anifestat in 3 faze consecutive, din ce in ce mai puternice, si care a durat aproximativ 3minute.A avariat mai ales casele vechi din Bucuresti si din estul Munteniei si sudul Moldovei.

  11. 10 noiembrie 1940 – ora 3:39, magnitudine 7,7 grade, adâncime 133 km – Efectele lui au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei, dar şi în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morţi şi 4000 de răniţi, majoritatea în Moldova. Datorită contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informaţiile fiind cenzurate în timpul războiului. In Bucureşti multe alte blocuri din Bucureşti au fost considerabil deteriorate si au existat circa 300 de morţi, majoritatea la prabuşirea blocului Carlton,o structură cu 8 etaje din beton armat.

  12. 4 martie 1977 – ora 21:22, magnitudine 7,4 grade, adâncime 94 km – a făcut în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Tot oraşul Zimnicea a fost distrus, şi s-a trecut la reconstruirea sa din temelii. Printre victimele cutremurului s-au numărat şi câteva personaje marcante, precum Toma Caragiu.

  13. 30 august 1986 – ora 00:28, magnitudine 7,1 grade, adâncime 131,4 km – a produs mai multe pagube in Bsarabia decat in tara, la Chisinau prabusindu-se 4 blocuri.

  14. 30 mai 1990 – ora 13:40, magnitudine 6,9 grade, adâncime 80-90 km – nu a cauzat pagube majore

  15. 31 mai 1990 – ora 3:15 , magnitudine 6,4 grade, adâncime 80-90 km – ca si predecesorul sau, nu a produs pagube majore.

  16. 27 octombrie 2004 – ora 22.34, magnitudine 6,0 grade, adâncime 90-100 km – de asemenea nu a produs pagube importante.

  surse: wikipedia, forum Cutremur.net, adevarul.
  Deci urmeaza un cutremur mai mare .

 5. In cazul unui cutremur, daca se prabuseste cladirea, unde sunt cele mai mari sanse de supravietuire? La etajele inferioare/ parter sau superioare? La cele inferioare se prabuseste totul peste tine, la cele superioare te prabusesti cu totul. Stie cineva raspunsul?

  Admin:
  Parerea mea: la etajele inferioare sub grinzi

 6. va rog sa imi spuneti cum se va resimti cutremurul in orasul Onesti? vor fi probleme mari?

  Admin:
  Da. Da.

 7. Iata ce spune un specialist…cum ar trebui procedat in caz de cutremur…:

  SALVARE IN CAZ DE CUTREMUR

  Va rugam cititi si transmiteti mai departe – v-ar putea salva viata voua si celor dragi!!!

  Extras din articolul lui Doug Copp despre “Triunghiul vietii”, editat de Larry Linn.

  Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur.
  M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari. Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane.
  In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta. Guvernul Federal Turc, orasul Istambul, “Universitatea din Istambul”, Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.

  Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru. Zece manechini s-au “aplecat si acoperit” si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire “triunghiul vietii”. Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu “aplecat si ascuns”. Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, “triunghiul vietii”. Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA, Canada si America Latina, pe programul TV RealTV.

  Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci. M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca acelor copiii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc “triunghiul vietii”. Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita.

  Data viitoare cand priviti cladiri prabusite, numarati “triunghiurile” pe care le vedeti formate. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o cladire prabusita. Sunt peste tot. Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de cutremur.

  Seful salvarii din Departamentul de Popieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot. Si-a dat declaratia personala: “Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din Trujillo. Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in “triunghiul vietii”, care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati. (da mai multe detalii, nume, adrese, etc.). Sunt exemplul viu al “tiunghiului vietii”. Prietenii mei sunt exemplul “aplecat si acoperit”.

  DOUGG COPP sfatuieste:

  1)Oricine care pur si simplu “se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

  2)Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

  3)Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

  4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.

  5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

  6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.

  7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.

  8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

  9)Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

  10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.

 8. “Nimeni nu poate prevedea un cutremur ” – Da dl. Istrate ce face ???

 9. stau la 1 … si vrau sa fak asta .. da nimeni nu ma crede si nici pe dl ioan istrate nu`l crede ce fak… fak toat actiunea singur .. adik mi`e greu…????. si daka puteti sa ma anuntati data exacta .. si ora sau macar data pls helpp … 😀 ionut_bosul@yahoo.com

 10. buna seara…domnule istrate..sunt din galati am un copil de 5 ani si unul de 9ani foarte bolnav si stau la etajul 4 din 8.. la 48 km de galati sunt parintii mei in satul hanu-conachi…ce sa fac? ..va rog spunetimi cand va fi acest mare cutremur ?? va rog….

 11. vom afla data in legatura cu cutremurul? daca da, cand?

 12. buna seara.va imploram,sa dati pe acest blog data la care va fi cutremurul. macar sa stim ca in acea zi sa ne luam masurile necesare. daca ar fi posibil sa mai apara dl istrate la dl dan diaconescu ar fi si mai bine. eu am mare incredere in dl istrate.

 13. In Cluj- Napoca se va simti cutremurul? Nu exista o anexa a strazilor/cartierelor si pentru celelalte orase, am vazut doar pentru Bucuresti? Va multumesc!

 14. Buna seara,
  In Timisoara cat de tare se va resimti cutremurul? Cat va fii de grav? Despre data cutremurului, nu se poate sti nimic mai exact? Multumesc…

 15. […] Eu una sunt reticenta si prefer sa cred ca batranii ani ai respectivului domn se cam joaca din cand in cand cu mintea dumnealui,dar daca unii din voi au incredere  in previziunile acestui Nostradamus luati-va masuri de precautie. Si pentru ca cele mai bune sfaturi vin direct de la sursa, va fac un serviciu si fa puteti informa de pe blogul domnului Istrate. […]

 16. medgidia va fii afectata????Este la 40 de km de constanta…va rog spunetimi am familie

 17. in navoari se va simti cutremurul?

 18. In Deva se va simti cutremurul ?

 19. in partea sudica a teleormanului se va resimti puternic?..Va rog sa imi spuneti cat de puternic va fi , nu daca se va resimti.

 20. va rog sa ma anuntati data si ora exacta.am frati mai mici ca mine si vreau sa ii salvez..cu respect andrei galati

 21. de orasul vaslui ce puteti sa-mi spuneti. va fi afectat mult ,pt ca birladul am inteles de la dumneavoastra va fi foarte tare afectat

 22. am gasit un articol interesant ,care sustine ca nu e deloc recomandat sa te adapostesti sub mese, birouri etc
  “Ce se intampla e ca atunci cand cladirile se prabushesc, greutatea tavanelor care cade pe obiectele de mobilier, le zdrobeshte pe acestea, lasand un spatziu gol langa ele. Acest spatziu este ceea ce numesc eu “triunghiul vietzii”. Cu cat obiectul respectiv este mai mare, cu atat se va compacta mai putzin. Cu cat obiectul se va compacta mai putzin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) shi cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseshte acest gol pentru a se adaposti sa nu fie ranita. Data viitoare cand privitzi cladiri prabushite, numaratzi “triunghiurile” pe care le vedetzi formate. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vetzi vedea intr-o cladire prabushita.
  Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatzie de 750.000 locuitori) cum sa supravietzuiasca, sa aiba grija de familiile lor shi sa-i salveze pe altzii in caz de cutremur. Seful salvarii din acest departament este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotzit peste tot. Ceea ce urmeaza este declaratzia sa personala: “Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din Trujillo. Cand aveam 11 ani, am fost prins sub daramaturile unei cladiri prabushite, in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietzuit in “triunghiul vietzii”, care s-a format langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat sau sub mese, au fost zdrobitzi shi omoratzi. (Aici da mai multe detalii, nume, adrese etc.) Sunt exemplul viu al “triunghiului vietzii”. Prietenii mei sunt exemplul “aplecat shi acoperit”.
  DOUGG COPP RECOMANDA:
  NICIODATA sa nu mergi pe scari. Scarile au un moment de frecventza diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile shi restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand scarile se prabushesc. Oamenii care se ducpe scari inainte sa se prabusheasca, sunt ciopartzitzi de treptele scarii. Chiar daca imobilul nu se prabusheshte, nu mergetzi pe scari. Scarile sunt partea cladirii cea mai susceptibila de a fi avariata. Chiar daca scarile nu cad la cutremur, s-ar putea prabushi mai tarziu, cand ar fi aglomerate cu oameni. Starea lor ar trebui intotdeauna sa fie verificata, chiar daca restul cladirii nu este avariat.
  9. Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobitzi cand shoseaua de deasupra cade intr-un cutremur shi le zdrobeshte vehiculele. Este ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntzile de trecere ale autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au murit cu totzii. Ar fi putut sa supravietzuiasca ieshind afara shi intinzandu-se langa vehiculele lor. Toate mashinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 metri langa ele.
  Cei care aplica metoda “se apleaca shi se acopera” cand cladirile se prabushesc, sunt zdrobitzi shi ucishi. Fara exceptzie. Oamenii care se ascund sub obiecte ca birouri sau mashini sunt intotdeauna ucishi.”

 23. CHIAR CRED CA VA FII CUTREMUR .UNDE SA URMARIM CA SA FIM ANUNTATI DIN TIMP EU NU PREA MA PRICEP SA INTRU PE BLOGURI POT FI ANUNTATA PRIN MAIL LA dima_maria2007@yahoo,com MULTUMESC

 24. cum se va simti in alba?

 25. in ploiesti cum se va simti? va fi afectat?

 26. la inceput nu il credeam pe dl istrate,dar acum,si dupa ce l-am ascultat il cred si are mare dreptate…imi este putina teama,ca eu stau in Tecuci,in judetul galati,foarte aproape(20km)de orasul focsani si din cate am auzit va fi rau in galati,va rog sa-mi spuneti dak va fi foarte afectat.si inca o rugaminte,dl istrate sa nu ezite sa dea data si chiar ora dak poate..ca ne-ar ajuta f mult,ar salva mii de oameni.

  cu respect,cipryan din tecuci

 27. auziti..dar la mangalia ajunge????????? dj.vibe96 si spunetimi si mie careva care ati vazut emisiunea…. Puya-undeva in balcani(super hit)

 28. stau la casa si nu stiu unde sa stau k sa nu patesk nik….si plus k daq cutremuru va fi spre dim nu mai pot face nik pt poate dorm si mor in somn……:( va rog un sfat….

 29. in fetesti cutremurul va distruge multe?vor muri multi oameni ?

 30. cand vom afla cand se va produce mai precis cutremurul ?

  Admin:
  Cand se va stii si acest lucru il veti gasi pe acest blog.

 31. in Oradea cum se va simtii cutremurul?

 32. se pare ca admin asta lasa doar mesajele care-i convin…nu e corect !!!!!

 33. pe ce data va fi cutremurul…unii spuneu ca pe 11?este adevarat?

  Admin

  Pot confirma undeva pe vineri daca e ceva

 34. AVETI NOUTATI A NE COMUNICA ?VA RUGAM SI VA MULTUMIM.DOAMNE AJUTA !

 35. @ionutroberto. de unde ai scos ca ar fi scris in scanteia asa ceva?

 36. mariana, am facut si eu putin de gluma, scanteia nici nu mai exista,decat in faza de proiect 🙂 ca am vazut ca era putin speriat cipilica

 37. da zi ma odata cand daca sti daca nu inchide porcaria asta.

 38. imi este frica,stau in baia mare la etajul 10,chiar nu stiu unde sa stau in cazulunui cutremur.am un pat,si un dulap de haine(obiecte mai mari.daca scap cu viata,dupa cutremur ce sa fac?in lift nu, pe scari nu….ce fac?ajutati-ma va rog

 39. doamne ajuta-ne!!cred ca credinta ne va salva

 40. daca este un cutremur si esti afara ce se intampla daca nu stii ce se intampla? va rog informatima

Adauga un comentariu

This site is protected by WP-CopyRightPro