Oct
22
2008

Aristide Buhoiu – Articole din Cutia Pandorei

FENOMENUL BASESCU SI VIZIONARUL ISTRATE

Theodore Roosevelt (“1858 –1919” nota DM), in faimoasa lui „Letter” din 1900, scria: „Sunt puternic ca un elan si pot sa duc greul pana la capat”.
Ma gandeam la afirmatia fostului presedinte american, comparand pozitia lui de lider, la inceput de veac douazeci, cu cea a lui Traian Basescu. Cat il priveste pe cel dintai, istoria ne-a dat raspunsul: a dus Statele Unite spre varful piramidei mondiale. Cu cel de al doilea, noul presedinte al Romaniei, lucrurile sunt mai complicate, deoarece el a ajuns in palatul Cotroceni in conditii mult mai confuze, probabil chiar mai neprielnice decat Roosevelt la Casa Alba. Ba, as putea spune ca Traian Basescu este cea mai mare surpriza politica de dupa decembrie 1989. Pentru toti, in afara de prietenul meu, inginerul Ion Istrate, celebru azi datorita prorocirilor sale, care au impresionat profund Romania.
Indraznesc sa sustin ca eu l-am lansat pe prezicatorul Istrate, dupa ce mi-a oferit in 1998 documentele prin care dovedea ca a anticipat cu exactitate cutremurul de pamant de la 4 martie 1977. L-am adus apoi de mai multe ori in emisiunile mele de la Tele 7 ABC – unde eram director general – pentru ca aparitiile sale starnisera un imens interes printre telespectatori. El primeste „mesaje“ de undeva, din spatiu, (cade intr-un fel de transa, ca Hasdeu ori Cayce) le descifreaza si apoi le anunta celor apropiati. Iata motivul pentru care l-am indemnat sa-si adune prezicerile intr-o carte. Ea a aparut acum cinci ani si continua sa faca senzatie. De ce? Pentru ca Ion Istrate a anuntat evenimente mari, cum sunt atacurile din 11 septembrie 2001, din America, cutremurul din Turcia, razboiul din Afganistan si cel din Irak!
De Craciun, seara, mi-a telefonat, si in prezenta a doi martori mi-a spus ca simte apropierea unui cutremur urias, care va produce pierderi inimaginabile. La intrebarea mea pivind magnitudinea, mi-a raspuns ca va fi peste 8 grade pe scara Richter, dar ca nu poate preciza unde se va declansa. A doua zi, dimineata, cand am deschis televizorul sa urmaresc stirile, aveam sa aflu stupefiat ca, intr-adevar, in Asia s-a intamplat cea mai mare tragedie din ultimele decenii!
In acest context, incerc sa-mi adun gandurile, aducand pe primul plan situatia politica din Romania. Asa ca judecand dupa recentele gesturi categorice ale noului presedinte Traian Basescu, mi-am pus memoria la bataie.
Inainte de orice, trebuie sa va spun ca intalnirea mea cu Basescu a fost extrem de neplacuta. Chiar socanta. Si ma voi explica imediat.
Totul s-a petrecut acum 6 ani, pe cand conduceam un post de televiziune in Romania(“Tele 7 ABC” nota DM). La cateva zile dupa instalarea mea in biroul din Piata Victoriei, m-am grabit sa-i ofer o emisiune lui Dan Diaconescu, pe care il descoperisem si il lansasem in cele cateva luni cat am condus Super Nova TV. Vivace, setos de senzatie, cu mult aplomb, Diaconescu s-a impus rapid ca un amfitrion de succes, cautand tot timpul sa ofere publicului emisiuni mai mult sau mai putin senzationale. Intr-una din ele, l-a criticat pe Traian Basescu, pe atunci ministru la Transporturi. Nu mica mi-a fost mirarea, cand aveam sa citesc imediat in ziarul „Libertatea“ un fel de replica la emisiunea lui Diaconescu, in care Basescu ma facea vinovat de acele acuze nedrepte, chiar folosind la adresa mea expresii jignitoare. Cum nu aveam nici un fel de vina – programele lui Dan Diaconescu nefiind vreodata cenzurate – am rabufnit imediat, si am cerut la institutia Avocatul Poporului trimiterea sa in judecata pentru insulta. Din fericire, lucrurile insa s-au oprit la acel stadiu , iar imediat dupa venirea sa la Capitala, ne-am impacat, in prezenta avocatei Gratiela Barla. O conciliere ca intre doi gentlemani!
Niciodata, de atunci incoace, realizand, desigur, ca nu fusesem responsabil de emisiunea cu pricina, omul acesta nu s-a purtat altfel decat asa cum era firesc: barbateste.
Si acum, surpriza acestui articol, in titlul caruia am asezat numele presedintelui Romaniei si pe cel al unui vizionar,astrolog (sau proroc?!) deja celebru. In luna mai, anul trecut, in plina campanie pentru alegerile locale, cand incepusem seria de emisiuni „Studioul Aristide Buhoiu“, la OTV, l-am intrebat inaintea unui program – de fata fiind si amicul meu Gabriel Padiu – cine crede el ca va fi noul presedinte al Romaniei. Raspunsul lui Ion Istrate: „Traian Basescu !“. La replica mea ca acesta candideaza la Primaria Capitalei, nu pentru Cotroceni, el a repetat raspunsul : Basescu. Nu am vrut sa-l contrazic, fiind sigur ca oaspetele meu era intr-o mare eroare.
La aceasta scena m-am gandit in ziua cand, inlocuindu-l pe Theodor Stolojan, Traian Basescu a intrat in cursa pentru Cotroceni. Dar m-a coplesit, in seara cand am aflat ca a ajuns presedintele Romaniei !
Sa fie vorba de un destin? Sau e doar o coincidenta? Raspunsul va apartine. Dar stiti care e „tragedia veacului”, cum spunea William Dubois? Ca oamenii cunosc atat de putine lucruri despre oameni…

http://www.aristidebuhoiu.ro/cutia.html#basescu

Adauga un comentariu

This site is protected by WP-CopyRightPro