May
08
2009

1940 si 1977 – pentru cei care doreau mai multe informatii

NEPREGATITI IN 1940

10 noiembrie 1940, ora 3.39. Cutremurul, cu o magnitudine de 7,4 pe scara Richter si o intensitate de IX pe Mercalli a fost precedat de un altul, in 22 octombrie , cu o magnitudine de 6,2, la ora 8.27. A fost primul mare cutremur de pamant din perioada Romaniei contemporane, care ar fi oferit ocazia strangerii unor date de baza in privinta comportarii constructiilor la cutremure de acest fel.
Din pacate, “ne-a prins nepregatiti” si nu a fost inregistrat – in sensul obtinerii unei accelerograme. Seismul a avut loc la o adancime de 133 de kilometri si efectele lui au fost resimtite in partile centrale si de sud ale Moldovei, dar si in Muntenia.

SEISMUL DIN ’77 – CEL MAI DISTRUCTIV

4 martie 1977, ora 21,22. Cu o magnitudine de 7,2 si o intensitate resimtita la Bucuresti de IX, cutremurul din ’77 este considerat – din cauza efectelor sale – cel mai distructiv soc seismic din Romania contemporana. Ruperea s-a produs la o adancime de 93 kilometri, dar a fost un cutremur multisoc, antrenand mai multe focare. Orientarea efectelor a fost catre Sud-Vest, zona care a facilitat si intensificarea lor. Desi cutremurul din 1940 a fost mai puternic, efectele celui din 1977 au fost mult mai mari. La nivelul integii tari, s-au prabusit ori au fost avariate 33.000 de locuinte. Si-au pierdut viata 1.571 de oameni, iar 11.300 au fost raniti. S-a impus si s-a trecut la o noua proiectare antiseismica.

17 Comentarii to “1940 si 1977 – pentru cei care doreau mai multe informatii”

 1. Adm., de ce au disparut postarile de aseara ? Inclusiv comentariile ? Ce s-a intamplat ?

 2. Sa ne fereasca bunul Dzeu,de un asa mare cutremur iar.Multumim dl admin ca santeti alaturi de noi,sanatate dv si dlui Istrate.

 3. Asa este. Autoritatile mereu sunt prinse “nepregatite”, indiferent de eveniment. Probabil tre’ sa mai moara cateva mii k sa trecem la un program de reabilitare a cladirilor deja afectate. O seara buna tuturor.

 4. wow, de ce nu pot sa-mi vad mesajul pe blog?

 5. @ Admin
  Cateodata te compatimesc, prietene, in loc sa ai si tu timp sa iesi la o berica! 🙂 ce se intampla, de ce nu apar comment-urile, le moderezi, nu?

  Admin:
  Iti dai seama 🙂

 6. putem sa ne culcam linistiti????
  mii de multumiri pentru tot…

 7. Cutremurul mare va avea replici??(te rog frumos posteaza intrb…am mai trimis-o d multe ori si nu ai postat-o…)

 8. de ce nu se dau mesajele,nu as crede ca nu sa scris nimic

 9. Draga Admi,

  Foarte interesant…..macar noi cei care nu am avut ghinionul sa traimn momentele din 77′ dar am auzit de la parintii noastri de la bunici, unchi, matusi….ce groaznic a foat in 77′. Fiecare a trait clipe de cosmar dar din punct de vedere stiintific nimeni nu mi-a putut spune nimic.De aceea iti multumesc pentru cele postae.Stiu ca iyi este foarte greu sa raspunzi tuturor stiu ca depui o munca titanica dar vreau sa intelegi ca toti cei caresunt disperati si pun intrebari de genul\\\’ce va fi in seara asta??? va veni cutremurul?? sunt panicati , eu credca , ccu totii vrem sa aflam vrem sa fugim din calea mortii chiar daca raminem fara nimic….AVEM INCREDEREIN ACEST SITE AVEM INCREDERE IN TINE SI IN DL ISTRATE.
  SPER SA POSTEZI COMENTARIUL MEU!!!
  MULTA SANATATE!!

 10. Admin, te rugam mesajele, ca luna-i PLINA,
  iti multumim mult, sanatate multa dlului Istarate

 11. Domnule admin va rog sa imi spuneti si mie daca trecem de aceste 3 zile “cruciale” in care este luna plina , mai este vreo sansa sa se produca marele cutremur ?

 12. pot povesti O VIATA cum o fost in 77, am stat cu urecheqa la pamint TOT CUTREMURULUI
  La tara gainile sareau aprox 1,5 m de la pamint, cele mai multe murind, ………….nu ma fortati sa- mai aduc aminte………..

 13. eu numai inteleg nimic cutremuru asta va fi sau nu va fi

 14. Nu stiu daca ma credeti sau nu, dar in 77 aveam 2 ani si jumatate. Si acum, dupa 32 de ani imi aduc aminte ce a fost atunci. Se pare ca m-a marcat foarte mult. Asta e singurul lucru pe care mi-l aduc aminte din copilarie…

 15. Are dreptate Mihu21 si il si salut pe aceasta cale.

 16. Eu nu mai cred ca va fi prea curand

 17. va rog puteti sa ne spuneti data azi 9 mai va fi vreun cutremur? va intreb asta pe ca in seara asta e luna plina si se zice ca dupa luna plina vin cutremurele. Va rog sa ne jiceti daca va fi va rog yo frumos dar si sa ne spuneti daca nu va fi. multumim

Adauga un comentariu

This site is protected by WP-CopyRightPro